Borak cinta dari sekeping hati.

Dulu gua piker hati gua macam ni bentuk dia. Masa tu gua baru dua hari masuk taski.

 Lewat malam selesai aktiviti sosial gua sama kutu-kutu kampung, gua mula rasa bosan. Apa yang lebih menggerunkan, mereka ni jenis lepak sampai ke pagi sampai lupa habis anak bini.Puas gua nasihat supaya cuba-cuba main lumba kereta pun orait. Namun kerap juga gua maki balik. Mata taknya, rata-rata kutu gua sini membonceng motor. Ada juga selit-selit jenis folow tren semasa bawak fixie datang lepak.

Biasa kalau suasana gua perati dah mula berembun, hati gua mula berbelah bahagi. Sekejap pandang gelas teh ais yang dah suku airnya, sekejap pandang jam di henpon. Tanpa alasan yang solid, gua hanya mampu duduk dan buat-buat hepening melepak, walaupun mate rabak. Mereka membutuhkan satu rezen yang power untuk diketengahkan. Jadi alasan yang rare , sangat dialukan di kepala gua ketika itu.

*****
Gua ni lewat mana balik pun jenis stedi. Jenis buat macam rumah sendiri. Padahal nama rumah ni dah sah-sah atas nama ayah gua. Tak pernah lagi setakat ni ayah gua sound nak pindah nama gua rumah ni. Tak tahulah kalau ayah gua terpikir nak sapraiskan gua.

Biasa kalau gua balik semua dah lena. Pernah sekali ayah gua tak lena, tapi dia buat-buat lena masa gua balik. Gua dapat tahu dia tak lena pun kes dia pakai spek time baring. Tak solid lakonan dia. Susah nak cari makan zaman sekarang kalau gaya lakonan tak begitu real macam ayah gua. Perlu banyak tengok gaya lakonan Bruce Willis baru boleh pergi jauh ayah gua ni.

Sambil duduk depan kompiter, gua on butang wifi kat henpon. Periksa apa yang patut. Gua buka tuiter gua, manalah tahu ada makwe mana-mana mintak kapel. Gua sendiri pun rasa diri gua ni tak kurang segaknya walaupun kerja buat pun belum ada. Peh, agak nak telepas henpon kat tangan bila tengok dua puluh mention kat tuiter gua.

Hati gua mula berbunga. Setat gua terbayang makwe yang baru gua folo dua hari lepas. Dalam bayangan gua tu, gua bawak baby kat tepi pantai. Makwe tu kat sebelah pakai baju macam longgar-longgar kale putih. Sesekali makwe tu cium dahi baby kitorang . Lepas tu kat laut tu ada dua orang main jetski. Siang tapi lingkungan jam lima petang, ngam-ngam matahari kat hujung laut sana. Mamat main jetski tu pun dah menghala balik ke pantai. Watak mamat jetski tu tak mustahak sangat dalam bayangan gua.

Bila gua buka, gua baru perasan sepuluh tu retuit dari @iamhakiim, sepuluh lagi retuit dari @farisachong. Malaun dua ekor ni dah jadi freelance retuit kutu-kutu gua punya tuit. Nak saja gua bagi kaki kat diorang ni, tapi gua kensel. Gua piker kalau bagi teka-teki adalah lebih 1Malaysia dan bersifat brotherhood. Gua tahu dua ekor ni selow sikit bab teka teki. Memang gua boleh makan punya.

*****

p/s: Gua berjaya balik rumah setelah selesai buat-buat ayah gua halo suruh balik sebab esok pagi nak kena hantar adik gua tuisyen. Puas hati gua dapat klepet diorang. Yang seramnya, malam ni apa gua nak kencing lagi. Cilaka betul.



2 comments:

EZAN IDMA said...

Kurgkan keluar malam ya. Kahkah. Lakonan ayh lu tu kdg2 kelakar juga.

Wadi AR said...

kemain hati lu berdenyut denyut

Post a Comment

ha komen, komen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...