Cita-cita tumpul

Ketika aku masih di sesi persekolah normal dalam ruangan darjah tiga atau empat, aku sering menimbulkan soalan soalan runcing. Selalu nya soalan soalan yang terlangsung berlalu tanpa jawab dan aku menjadi bingung.

Aku mudah bosan setiap kali membaca buku Sains darjah empat. Buku sains darjah empat banyak membicarakan soal tumbuh-tumbuhan serta haiwan. Kerana bosan akan tumbuh-tumbuhan dan haiwan, aku berasa adalah tepat untuk terus membaca buku Sains tingkatan satu. Aku amat gemarkan bab kemandirian spesis dalam buku Sains tingkatan satu. Biasanya aku memakukan mata di bab itu lebih dari 25 minit.

Aku menjadi bertambah bingung mengambarkan aku di kelas tingkatan satu kelak. Bagimana aku ingin berdepan dengan guru saat bab ini bermula? Bagaimana pandangan orang tua aku yang tahu aku telah mempelelajari bagaimana aku lahir ke dunia? Bagaimana perasan makwe sekelas aku yang akan tahu aku lah penyebab mereka mengandung nanti? Kenapa kerajaan benarkan ini berlaku? Kenapa ustaz tidak ambil tahu akan bab ini?Tidak rasa jijikkah pembuat soalan PMR aku nanti membina soalan begini?

Bayangkan ketika seusia sembilan atau sepuluh aku sudah menerima tekanan psikologi yang maha hebat begitu. Jadi wajarlah jikalau aku pernah simpan cita-cita menjadi Perdana Menteri bila ditanya oleh Cikgu Zabedah.1 comments:

suha said...

gile dasat enty ni..berpeluh jugak nk mghabiskan bacaan..

err hi!long time no see :P

Post a Comment

ha komen, komen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...