Jaya Jusko

Dalam hiruk pikuk pengunjung Jusco Cheras Selatan, aku berjalan mendabik dada. Dari pintu depan terus menuju ke bahagian sos pelbagai aneka. Aku mencari sos hitam pedas. Rare tak patut.

Boleh tahan ekon Jusco hujan-hujan ni. Entah juruteknik mana setting. Tak reti nak kasi turun sikit. Pasang kipas pun dah orait.

Aku merenung dari satu tingkat rak ke satu tingkat berlainan. Sambil jari aku di dagu, memang gaya berader habis.

Raga kelabu masih belum berisi. Aku naik segan. Meruncit apa nama kalau satu benda pun tak beli. Dari segan aku naik berbulu pula kes tak jumpa sos hitam pedas.

Tak apa. Aku tenang. Aku tarik nafas tiga empat kali. Okay sekali lagi aku check satu satu.

Pundek. Tak jumpa juga.

Pap, troli beroda melanggar sisi kanan. Troli beroda biasa aku tak pakai. Selalu scene famili saja pakai troli beroda. Mana boleh aku pakai. Mana aku nak letak muka kalau makwe Guardian nampak aku bawak troli beroda. Lu pikir sikit.

Dalam troli beroda tadi ada sorang budak. Aku target umur dia dalam tiga empat tahun macam tu sebab kalau dah 17 tahun mesti dia dah pergi tengok wayang. Buat apa duduk dalam raga troli lagi, amacam?

Budak tu menangis kejap kejap berenti kejap kejap menangis. Aku pun pandang sama budak tu. Aku senyum sikit. Mak budak tu perasan aku pandang sama baby dia.

"Ha, diam. Nanti abang tu makan awak. Diam" Ringkas cakap mak budak tu.

Lalu aku meluru laju ke tandas. 20 minit aku tenung muka aku depan cermin basuh tangan.



2 comments:

Danial Jaafar said...

Sabo je lah.

Anonymous said...

hahahaha. ini lawak. "Ha, diam. Nanti abang tu makan awak. Diam"

- Makwe Guardian.

Post a Comment

ha komen, komen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...