Kisah Musa si kanak-kanak desa.

Hari ni Jumaat.Bersamaan sama hari selepas Khamis,seperti selalu.Tak ada apa pun yang beza.Hari Jumaat tidak pernah datang selepas Sabtu mahupun sebelum Khamis. Jumaat tetap Jumaat,penghulu segala hari.

Gua macam biasa.Kalau time hari Jumaat,kilang gua standard kasi lepas jam 12.45 tengah hari. Gua apa lagi, cepat-cepat gua angkat kaki. Nanti 2.30 petang gua kena check-in balik.

Musa, jiran rumah Paklang gua.Tak salah gua umur dia baru saja menjangkau sepuluh tahun. Gua istilahkan dia kanak-kanak istimewa. Dia ada sikit masalah kurang pendengaran. Jadi gua tak hairan kalau time gua balik kerja, gua maki gila-gila pun dia boleh buat dek. Berbulu jantung gua. Nasib baik budak sepuluh tahun, kalau tiga puluh tahun, gua maki, lepas tu gua cabut cepat-cepat.Gila nak tunggu.

Gua dikategorikan sebagai boleh-boleh la berkomunikasi sama Musa. Gua dulu ada sikit-sikit belajar bahasa isyarat.Setakat A sampai Z gua boleh lagi setakat nak kilas-kilas jari tu.Gua pulak suka melayan si Musa ni. Dia ni memang spesis nakal. Kalau tak tahan kena tumbuk sama tendang,lu duduk jauh-jauh sama dia.Silap haribulan, lebam biji mata lu kena tumbuk.Badan dia  level-level budak form three lu tahu. Tapi perangai tak ubah macam budak sekolah Taski.

Pantang nampak Ferrari gua parking depan rumah, lu rilaks tak sampai sepuluh minit,kompom lu nampak muka bulat dia depan pintu.Kalau tak pasal nak pau Maklang gua punya ayam goreng, mesti dia datang ada motif lain.Nak ranjau status pesbuk gua.

Tadi gua sampai rumah Maklang gua, baru gua nak suap first nasi gua,pap-pap dia hulur kepala tepi tingkap. Port gua makan memang tepi tingkap. Untung-untung gua boleh nampak sorang dua makwe lalu,boleh gua kasi fewiit. Tapi sampah ni yang datang.Gua tengok jam,pukul 1.15. Dia dah siap-siap pakai baju t-shirt dari pagi tadi,seluar sukan,sama songkok kecil dia. Tanpa rasa malu dia suruh gua makan cepat-cepat. Bawak dia pergi semayang.Gua rilaks, sebab belakang dia time tu ada makwe. Kalau tak, dah lama gua simbah air sirap ni atas songkok dia. Kasi delay sikit masa.

Pendekkan cerita, time imam dah siap-siap bagi salam gua pusing belakang.Gua nampak si Musa tengah semayang lagi.Gua dalam hati saspek ni mesti kes dia pergi melantak kat belakang masjid.Bukan boleh harap sangat dia ni.Pantang nampak rezeki, mau dia sentap awal-awal. Part dia tengah semayang lagi gua tak heran sangat.Tapi tengah-tengah dia semayang sama makmum sebelah dia, gua perasan mata dia sikit-sikit mesti jeling sama brader tu.

Bila time brader tu rukuk, dia pun rukuk,brader tu sujud, dia pun sujud. Senang cerita, objektif dia jeling brader tuh kes tak ingat prosedur nak semayang la tu. Bila time nak salam, dia la paling laju sekali. Haih, Musa,Musa.Itulah Musa, budak yatim istimewa kampung gua.Lu masuk Permatang Pasir, lu tanya sapa tak kenal sama Musa. Nak cakap sama dia, memang anak tekak lu tak boleh handle. Kena kasi jerit kuat-kuat itupun untunglah kalau Musa dengar.
.
.
.
.
Tengok gaya Musa, gua teringat time gua follow ayah gua semayang Maghrib dulu. Tapi dulu part tahiyat akhir gua fail kes tak reti nak kilas kaki. Jenuh ibu sama ayah gua ajar.

Nota kaki: Rumah Paklang gua ni asalnya rumah arwah Wan sama Tok gua tinggal.Rumah ni juga tempat gua kenal ABC sama 123dan rumah tu jugalah rumah gua tinggal dulu.



5 comments:

suha said...

seronok baca hehe musa cute (^_^)
nnti tlg mntakan no henpon dia ek
nk buat boipren lalala

syrupmasin said...

kesian musa..

Headmaster said...

@suha

syok le kau boipren tak boleh nak bising.hahaha

@syrupmasin

tunggu lu jumpa sama dia baru tau nak kesian ke tanak.hahaha

nawal addina said...

di pendek kan pon still lg pnjng -.-

Headmaster said...

@nawal

Gua memang ada masalah tu sejak kecik.gua tak reti pendekkan cerita.gua rasa hilang seri.hahaha

Post a Comment

ha komen, komen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...