Cara Selamat berPESBUKING.



Heboh.Satu kampung gua kecoh.Itu belum gua cerita kampung sebelah lagi.Pak Sudin Lahap, tak cukup tangan dia bercerita.Sebelah kanan melahap, sebelah kiri riuh bercerita. Sapudin Ramli, walaupun kerja tak pernah tetap, berani pasang angan-angan nak pinang Linda owner salun rambut pun turut bercerita benda sama. Gua pun naik heran. Semua sibuk tak puas hati kes pesbuk bertukar suasana.

Kadang-kadang gua rasa depa ni bukan apa. Susah nak terima perubahan,sukar nak adapt benda baru.

Gua rasa terpanggil nak sentuh part pesbuk dah jadi huru hara. Semua benda lu komen,semua benda pesbuk nak post sama. Maka, timbul cerita pasal ada sesetengah privacy dicabuli

Gua pernah tulis pasal benda ni kat sini . Itu cerita lama.

Petang tadi ada sorang akak ni. Gua rasa kalau tak cikgu dia ni seorang polis. Apa sebab gua rasa macam tu, ikut suka hati gua lah.

quote dari akak pesbuk:

Weii...talking about old fren let talk about the age....I lagilah puluhan tahun tak jumpa and thank you to FB becuz become a platform on getting back to keep in touch after an age not meeting each other. The main point here now is about Privacy....if you need a privacy then go to some where else.. FB is a social networking and at the same time you had no rite to ask people in ur frenlist to do as per above just because you don't wanna other People "skodeng" on your activity....!!!!!


Then set a privacy only those of your friend only can see what ever you commentn tag or whatever of your activity in FB. Get rid out those not neceesary from ur list...if whoever that you know and you don't like them....FB is not the only place to "skodeng"...byyk lagi cara...if they wannna to..so moral of the story "don't to much Expose"


Kes ni berlanjutan atas sebab member gua mintak unsubscribed pesbuk dia. Gua tak kisah lah dia punya permintaan. Pesbuk dia hak dia. Itu gua tak nak kacau. Tapi akak ni gua rasa sangat sempoi. Walaupun agak outspoken tapi ada benar juga.

Gua rasa jelas mesej akak tu.Gua yang belajar tak tinggi mana ni boleh tangkap. Kalau lu post sampai 156 gambar, info dari tadika sampai no telepon rumah. Lagi lu mau kecoh orang stalk sama lu. Apa pasai lu tak riuh lepas lu makan lu rasa kenyang? Kang kaki ni makan die.

Macam gua pun ada nasihat sama kutu-kutu gua semua. Cara selamat main pesbuk. Jangan risau, gua sendiri try.InsyaAllah berkesan.

Lagi selamat jika helmet fullface digunapakai.




4 comments:

Jat "CER" Musa said...

dokek atah pale gua...dem

Headmaster said...

hahahaha!! cher.mu masih terkawal aku rase

Anonymous said...

blajo dop tinggi la..ape la..

**::CIKNUURUL::** said...

kecoh ngan fb muke baru,.adoi nye ponn,..xkemane lah ngan fb tuu!,.

Post a Comment

ha komen, komen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...